Virtuell Verklighet

VR glasögon – Virtuell verklighet

Hade vi förklarat för en människa några år tillbaka om virtuell verkligen, hade personen förmodligen inte trott på oss. Det känns nästan som att vi redan befinner oss i framtiden när vi pratar och använder framgångsrika innovationer som VR. Så, vad är historien bakom virtuell verklighet och VR-glasögon egentligen? Läs vidare här nedanför där vi går igenom just detta och mycket mer om virtuell verklighet.

VR – eller virtuell verklighet som det också kallas – är en form av upplevelse som skapas av en dator, tack vare en simulerad miljö. Både din syn och din hörsel är kopplade till dina VR glasögon och när du väl använder glasögonen kan den datorgenererade miljön göra så det känns som verklighet. När du använder VR glasögon har du möjlighet att använda din kropp och ditt huvud för att titta runt och när du detta i verkligheten, gör du detsamma i den datorgenererade världen.

VR glasögon

Hur blev VR glasögon populära?

Virtuell verklighet har faktiskt funnits med oss i många år och varit ett ämne som vi har forskat om länge, men det är under senare tid som vi faktiskt skapat smarta och funktionella VR glasögon. Tack vare detta kan många människor idag få möjligheten att underhålla sig själva med denna gadget.

Det som gör just VR glasögon så populära, är absolut idén om att virtuell verklighet faktiskt har skapats som en innovativ och fysisk gadget. Det finns många olika prisklasser och kvalitér på glasögonen och tack vare detta finns det modeller för många olika människor runt om i världen.

När man pratar om VR glasögon behöver det dessutom inte handla om spel – de kan också användas i andra sammanhang som utbildning, guider, presentationer och mycket mer. De går alltså att använda i många olika situationer i vårt samhälle och inte bara för underhållning, även om det absolut är det största användningsområdet.

Användningsområden för VR glasögon

Du kan använda ett part VR glasögon för många olika ändamål. Den största anledningen till varför VR glasögon är populärt, är absolut i spelvärldens aspekter. Att få möjligheten att besöka en helt ny datoranimerad värld är verkligen en fantastisk upplevelse för spelälskare.

Förutom spel kan VR glasögon också hjälpa oss att hitta nya olika sätt att läsa oss, de kan användas för att framföra olika presentationer, titta på film på för en härlig bio-känsla, upptäcka nya platser i världen utan att själv besöka dem och visa upp konstprojekt, för att nämna några få områden. Det finns många användbara sätt ett par VR glasögon kan användas till.

Det är dessutom verksamheter idag som använder VR inom träning, som till exempel cykling eller mountainbike. På så sätt sitter du vid en spinningcykel tillsammans med ditt VR-set och därmed får du en otrolig upplevelse – där det känns som du cyklar runt i en helt annan värld, men egentligen är du inomhus vid din cykel. Det finns alltså otroligt många kreativa sätt som virtuell verklighet kan införas i vardagen.

3 grymma modeller på marknaden

Letar du efter ett par bra VR glasögon kommer du direkt märka att det finns många olika modeller och märken att välja mellan. Vi tänkte nämna de populäraste och största modellerna som finns just nu så du kan få en god överblick om hur de specifika märkena fungerar och vad de största skillnaderna är.

Oculus Rift – För dem som brinner för virtuell verklighet

Oculus Rift

Oculus Rift är den första och största utgåvan av VR glasögon. Priser är satt därefter och tyvärr är det inte många som har råd eller vill spendera pengarna på Oculus Rift, men är du verkligen en VR-älskare och har du

inga problem att lägga kostnaden på dessa är de ett utmärkt val. Kvalitén är av hög kvalité och upplevelsen du får vara med om är otroligt verklighetstroget. Du får även med kontroll, en sensor för att tracka din position, ditt VR-headset och två stycken tillkommande spel.

Fördelar:

+ Riktigt kraftfull och verklighetstrogen upplevelse

+ Enkel att förstå sig på

+ Du får med två stycken spel

Nackdelar:

– Rätt dyr

– Du behöver en stabil PC/spelkonsol

– Sladdar är kopplade till glasögonen, kan begränsa mobilitet

Samsung Gear VR – Bra val för Samsung-ägare

Äger du en Samsung mobiltelefon kan du i så fall ta en tittp å Samsung Gear VR. Detta är ett par VR glasögon där du istället använder din mobiltelefon som skärm och det finns således ingen inbyggd skärm. Detta är ett VR-headset med hög kvalité och som absolut kommer ge dig en riktig spännande upplevelse och äger du en Samsung kan det absolut vara värt att ta en titt på denna modell.

Samsung Gear VR

Fördelar:

+ Lågt pris

+ Bra rörlighet, inga sladdar tillkommer

+ Bra och underhållande upplevelse

Nackdelar:

– Du behöver äga en Samsung

– Ingen inbyggd rörelsesensor

– Ingen handkontroll tillkommer utan den köps separat

Google Cardboard v2.0 – Budgetalternativ

Google Cardboard är ett VR-headset som är designat i kartong. Det kanske låter skeptiskt att modellen ska kunna erbjuda god och kvalitativ underhållning, men Google överraskar givetvis alla när modellen släpptes på marknaden. Detta är ett VR-headset som inte har en skärm (vilket är rätt uppenbart) utan istället kopplar du fast din mobiltelefon. Spelen laddar du ned som appar direkt via din iOS eller Android enhet. Därefter är det bara att njuta! Google Cardboard V2

Fördelar:

+ Billig

+ Går bra att använda på både Android och iOS

+ Bra VR-headset för nybörjare

Nackdelar:

– Inte så bra kvalité

– Inte så mycket inlevelse

– Saknas vissa funktioner

Sammanfattning om VR glasögon

Det är ingen tvekan att VR glasögon kommer växa inom industrin och det är inte heller konstigt att denna innovation är så pass populär. Virtuell verklighet ger dig möjligheten att upptäcka en helt ny värld, utan att du själv reser iväg. Tidigare var det mestadels fokus på underhållning och spel när man pratade om VR, dock har det med tiden skapas nya kreativa idéer om hur virtuell verklighet kan implementeras mer i samhället.

Är du intresserad av virtuell verkligen kan du besöka ett VR-center som är beläget i Stockholm. Företaget bakom detta VR-center är ”Enterspace” och här har du möjlighet att testa nylanserade VR-utgåvor och mycket mer. Det är det enda stället i Europa där du har möjlighet att testa helt nya modeller, spel och nyheter om just VR-världen. Har du möjlighet att besöka detta center, är det absolut värt en titt.

Förmodligen kommer det utvecklas mer och mer innovativa och kvalitativa VR-glasögon i framtiden. Idag kan vi se att det finns många olika modeller, antingen skapade av mindre stora företag som då försöker efterlikna de stora jättarna som Oculus Rift, Samsung GEAR VR eller Google Cardboard. Vi får helt enkelt bara hålla ögonen öppna om det dyker upp någon ny och revolutionerande produkt.