Spela datorspel

TV-spelens utveckling

TV-spelen kom så tidigt som år 1972. Det var då den första riktiga spelkonsolen släpptes. Det var dock inte den som blev så populär. Det var nämligen så att konsolerna kostade otroligt mycket pengar och kunde oftast bara spela ett spel. Det fanns inte samma sätt att köpa till spel då som det fanns bara tio år senare.

Atari var en av de största utvecklarna som släppte spelet Pong. Det skulle idag knappt kallas för ett spel då det i stort sett var ett spel som kunde liknas vid pingis utan nät. Det var helt enkelt ett spel som då var fantastiskt men som idag skulle ses som något katten släpat in.

När blev TV-spel populärt?

Egentligen kan man säga att TV-spelen blev populära först när Nintendo släppte sin spelkonsol och efter det kom utvecklingen i en snabb takt. Det kom fler och fler spel som man kunde spela på en spelkonsol. Det var något som tidigare inte riktigt funnits utan som då var ganska nytt. Tanken att man kunde byta spel i en spelkonsol var för de flesta helt främmande. Idag skulle vi aldrig köpa en spelkonsol om man inte kunde spela flera spel på den. Nuförtiden är egentligen ens tanken att köpa en skiva för att manuellt behöva byta spel, något som är helt förlegat. Man installerar spelen som man ofta köpt via spelkonsolens egna inbyggda butik och så laddas det ner och installeras utan att användaren behöver göra något alls. Så såg det inte ut i början när TV-spelen kom till. Då fanns knappt internet och istället för CD-skivor fanns kassetter som man var tvungen att blåsa rent inuti innan man kunde börja spela. Att starta ett spel kunde ta flera minuter av blåsande i kassetten och det var inte alltid ens som det hjälpte. Det kunde betyda att man inte kunde använda spelet alls om det fanns för mycket damm i kassetten, vilket ofta ledde till frustration, ilska och tårar.

Tv-spelens utveckling

Hur utvecklingen gick till

Först kom det spelkonsolerna som hade ett eller ett par spel inbyggda och dessa kunde man inte förändra alls. Det gick senare att köpa en spelkonsol där man kunde byta ut spelen med hjälp av att en kassett eller där man kunde köpa ett tillägg som hade några fler spel. Detta fanns dock inte med från början utan kom efterhand. Så sent som med Nintendo 64 krävdes det kassetter för att kunna spela spel. Sedan gick dock utvecklingen mot att använda CD-skivor för de nya spelen. PlayStation var en av de första spelkonsolerna där man använde CD-skivor istället för kassetter. Men fortfarande blev det ändå problem när man skulle spela emellanåt. CD-skivorna repades nämligen väldigt enkelt och det fanns en enorm marknad för tillbehör som kunde laga reporna. Det ledde till att man inte alltid var så försiktig med skivorna eftersom de ändå kunde lagas eller bytas ut.

Dagens spelkonsoler

De spelkonsoler som idag finns på marknaden är ljusår från de spelkonsoler som fanns så sent som slutet på 1990-talet. Bara tanken att spelkonsolen kunde vara direktuppkopplad mot internet var något helt fantastiskt men inte något som någon trodde faktiskt skulle ske. Men idag går de flesta spel inte att spela utan en internetuppkoppling. Vi skulle nog inte heller tycka att det var så fantastiskt med att spela singleplayer istället för multiplayer som de flesta av oss idag spelar. Många nya spel för spelkonsoler kommer ibland inte ens med möjligheten att kunna spela singleplayer, utan det är nästan enbart multiplayer som gäller. Möjligheten att kunna tala med sin medspelare samtidigt som man spelade fanns inte heller på samma sätt. Det var först under 2000-talet som det började bli populärt och de flesta multiplayer-spel skulle förlora lite av sin spelglädje om det inte fanns. Så kort och gott kan man säga att utvecklingen går framåt hela tiden, och spelkonsoler och TV-spel är inget undantag!