PS4 Controller

Använd Playstation 4-kontrollen i Windows

Ibland är ett tangentbord bara inte bra nog. Om du spelar spel på din dator, men hellre skulle vilja springa omkring och skjuta med en ergonomisk konsol-kontroll så som PS4:ans DualShock 4, är detta en guide för dig.

Att få en PlayStation-kontroll att fungera på en PC kan låta som svart magi, men systemen är kompatibla och processen är inte speciellt jobbig. Om du inte har koll på hur det går till, går vi igenom allt du behöver veta precis här.

PS4:ans DualShock 4-kontroll är ett utmärkt val som handkontroll i detta scenario. Dess layout inkluderar alla knappar de flesta handkontrolls-baserade PC-spel kräver och du kan till och med använda dess pekplatta som mus om du skulle behöva.

Den enda nackdelen är att dess ljuduttag i nuläget inte stöds, vilket betyder att du måste koppla dina hörlurar direkt in till datorn om du vill använda dem.

Behöver du en billig kontroll? Här har du de bästa DualShock 4-erbjudandena

Du behöver inte ens en PS4:a för att få uppleva DualShock 4-kontrollen – allt du behöver är en kontroll, en Windows-PC och en USB-kabel. Du brukade behöva ett specialiserat program för att använda DualShock 4-kontrollen på en PC, men Sony har nu gjort det ännu lättare att ansluta DualShock 4-kontrollen till din PC och att få igång den.

Du kan också använda PS4-kontrollen trådlöst på din PC via Bluetooth. Du kommer antingen att behöva en PC med inbyggd Bluetooth (vilket de flesta moderna bärbara datorerna har), eller köpa en separat Sony Playstation 4 DualShock trådlös USB-adapter som du kopplar in i din PC:s USB-ingång. Sony producerar en officiell variant, men vilken Bluetooth-adapter som helst som stödjer Bluetooth 2 borde fungera.

Så använder du PS4 DualShock-kontrollen i Steam

Steam, den populära butiken och spel-launchern, släppte en uppdatering som låter dig använda PS4 DualShock-kontrollen på din PC när du har igång programmet.

Det är enkelt för dig att koppla in DualShock 4-kontrollen och styra dina PC-spel. Du kan styra Steams TV-vänliga storskärmsläge med DualShock 4-kontrollen och dina spel kommer nu att visa PS4-knappar istället när du spelar.

För att använda din PS4 DualShock-kontroll på din PC i Steam, starta Steam och kolla efter uppdateringar, sen när den senaste uppdateringen har installerats, koppla in din DualShock 4-kontroll (eller anslut via Bluetooth) och du är redo att börja spela!

Dessvärre fungerar inte denna lösning så bra för alla, så för att ta reda på hur du använder en PS4 DualShock-kontroll på din PC utan Steam, läs vidare här nedanför.

playstation controller

Så använder du PS4-kontrollen på din PC

1. Ladda ner DS4Windows

Även om det är ganska lätt att använda PS4 DualShock 4-kontrollen på din PC, så är det inte direkt bara plug and play, eftersom du kommer att behöva installera ett extra program för att få den att fungera på din PC.

Programmet heter DS4Windows och det gör det otroligt mycket enklare att ansluta PS4-kontrollen till din PC. I princip lurar det din PC till att tro att den anslutna DualShock 4-kontrollen är en Xbox 360-kontroll, vilken stöds av Windows.

För att få tag på det från DS4Windows-hemsidan, ladda bara ner det senaste bygget från GitHub-sidan.

2. Installera DS4Windows

Hitta den nedladdade Zip-filen, höger-klicka på den och välj ”Extrahera alla…”.

Ett fönster kommer att dyka upp som frågar vilken plats du vill extrahera filerna till. Du kan antingen välja att extrahera filerna till den mapp du laddade ner zip-filen till eller till någon annan mapp.

När filerna har extraherats öppnas den mapp du extraherade filerna till och du kommer att se två filer. En, DS4Updater.exe, är ett program som kommer att hålla DS4Windows-programmet uppdaterat med de senaste drivrutinerna, så det kan vara värt att köra denna filen om du stöter på problem vid ett senare skede.

Dubbel-klicka på den andra filen, DS4Windows.exe, för att starta installationsprocessen som kommer få PS4 DualShock-kontrollen att fungera på din PC.

3. Ställ in DS4Windows

När du startar DS4Windows för första gången kommer du att bli frågad var du vill spara dina inställningar och profiler – vi skulle rekommendera att du använder det förvalda valet ”Appdata”.

Ett nytt fönster kommer att öppnas. Klicka på ”Install the DS4 Driver” för att göra det möjligt för dig att använda PS4 DualShock-kontrollen i Windows 8, Windows 8.1 och Windows 10.

Har du Windows 7 eller äldre så behöver du även klicka på ”Install 360 Driver”.

Caption: Micro USB-kabel

4. Anslut PS4-kontrollen till din PC via USB

Nu kommer du att kunna ansluta din PS4 DualShock 4-kontroll till din PC. Du kan göra detta på två olika sätt – antigen via en USB-kabel eller via Bluetooth.

För att ansluta PS4 DualShock-kontrollen till din PC via en USB-kabel behöver du bara en vanlig micro USB-kabel – samma typ som man ofta får ihop med moderna smarttelefoner.

När du har kopplat in sladden i både DualShock-kontrollen och din PC, borde Windows upptäcka den och du kommer att vara redo för att spela PC-spel med din PS4-kontroll.

5. Anslut PS4-kontrollen till din PC via Bluetooth

En av de bästa grejerna med att använda PS4 DualShock-kontrollen på din PC är att du kan använda den trådlöst, vilket ger dig mycket mer flexibilitet när du spelar.

PS4 DualShock 4-kontrollen använder sig av Bluetooth, så du kommer behöva försäkra att din PC eller bärbara dator har en inbyggd Bluetooth-mottagare. Har den inte det, kan du köpa en Bluetooth USB-dongel som till exempel Tiny USB 2.0 Bluetooth adaptern; denna är inte bara liten nog för att diskret kunna kopplas in i din PC, utan den är också ganska billig, kostar endast £2,99 (runt US$4,55, AU$6.40).

Caption: DualShock 4-kontroll

För att ansluta PS4-kontrollen via Bluetooth, håll inne både PS-knappen och Dela-knappen i tre sekunder tills ljusfältet på kontrollens topp börjar blinka.

Öppna sedan Bluetooth-inställningarna på din PC. I Windows 10, klicka på pratbubblan i aktivitetsfältet längst ner i högra hörnet av skärmen. Detta öppnar Åtgärdscentret – därifrån klickar du på ”Bluetooth” och väljer sedan ”Wireless Controller”.

Du kan bli bedd att skriva in parnings-kod – skulle det hända, skriv in 0000. PS4 DualShock kontrollen kommer nu att anslutas trådlöst till din PC.

Har du en PS4? Kolla i vår lista över tips och tricks för att få så mycket som möjligt ut av din konsol.