Det har gått lite drygt 24 år sedan det första shoot ‘em up-spelet kom ut. Wolfenstein 3D var när det kom, något helt nytt inom dataspelsvärlden. Först och främst var det ett spel helt i 3D. Men det var också ett spel som förberedde vägen för alla spel som kom efteråt. Om Wolfenstein 3D inte hade kommit ut, hade förmodligen ett annat liknande spel kommit ut, men Wolfenstein 3D var alltså det första. Efter att spelet släppts, kom flera andra liknande spel och på den vägen har det fortsatt ända fram till 2016. Än idag bygger nästan alla spel på samma idé som den som Wolfenstein 3D bygger på. Trots att 24 år har gått, har grundidén för spelen inte förändrats särskilt mycket inom den här genren. Mycket har förändrats men i grund och botten är de likadana.
90-talets dataspel
Trots att Wolfenstein 3D var det första riktiga dataspelet för de flesta spelare, fanns det självklart andra spel innan Wolfenstein kom ut. Dessa var dock i 2D och var ofta enkla spel som ofta även fanns som spelmaskiner i arkadhallen. Dessa var spel som utvecklats först och främst för arkadmarknaden men som sedan konverterats till dataspel.
Men efter Wolfenstein 3D exploderade genren och en uppsjö av liknande spel släpptes. Vi kan till exempel nämna Doom och Heretic, som båda kom ut bara ett par år senare. Båda spelen togs emot av publiken med enormt intresse, och nästan alla som hanterade datorer vid den här tiden spelade något av dessa eller båda spelen. De var nämligen något som inte tidigare funnits för datorer. De utgjorde även startskottet som gjorde att datorerna till slut blev den största spelkonsolen. Även om TV-spel alltid varit populära, fick de här spelen många spelare att välja att helt gå över till datorn.
Datorer och spel under 90-talet
Något som de flesta idag säkert inte känner till, är att det inte fanns någon CD ROM-läsare på de flesta datorerna under 90-talet. Doom och Heretic installerades nämligen med hjälp av disketter och det gjorde även många andra spel och programvaror på den tiden. De flesta känner idag inte ens till vad disketter är för något, men de var helt enkelt som fyrkantiga CD-skivor som innehöll otroligt lite information jämfört vad vi är vana vid idag.
Då datorerna i första hand inte var byggda för spel, var inte heller grafiken i spelen särskilt bra och det gjorde att vi idag inte ens skulle förstå hur man en gång i tiden har kunnat spela dessa. Men under på 90-talet var dessa spel någonting helt exceptionellt. Det fanns få spel både för datorer och för TV-spelskonsoler som kunde mäta sig med spel som Doom eller Heretic. Dessa var nämligen någonting helt unikt för spelvärlden vid den här tidpunkten.
Utvecklingen som skedde under 90-talet
Det var en enorm utveckling som Wolfenstein 3D påbörjade, och som de andra spelen sedan byggde vidare på. Man såg snabbt hur grafiken ständigt blev bättre och det tillkom allt fler utvecklare som tog fram spelen. Det var nämligen i slutet av 90-talet och i början av 2000-talet som det fanns allra flest spelutvecklare. Men det som gjorde att dataspelen fick en så pass stor publik var att det inte krävdes att man lämnade hemmet för att spela. Detta var ju någonting man tidigare hade behövt göra för att spela arkadspelen, då dessa endast fanns att spela i arkadhallar.
Datorer och datorspel var också något som blev vanligare att ha hemma. För innan 90-talet var det få familjer som ens hade en persondator i hemmet. Men under 90-talet ändrades detta i och med att allt fler fick en dator i sitt hem, och det krävdes då inte någon större investering för att kunna spela spel. Mer pengar behövde man lägga ner om man ville spela de TV-spel som krävde en konsol avsedd enbart för spel. Men en arbetsdator kunde både användas för arbete såväl som för spel. Det gjorde att datorerna blev den största spelkonsolen, då alla redan hade en sådan hemma. Den utvecklingen avbröts delvis när alla började använda smartphones. I dagsläget har mobilen passerat datorn med råge.