De kända tv-spels konsolerna

Sedan den första konsolen kom ut 1972, har utvecklingen av dessa spelkonsoler gått i en rasande takt! Men så var inte fallet i början av TV-spelseran, då det knappt skedde någon utveckling alls. Spelen vad på sin höjd tvådimensionella men många spel saknade faktiskt grafik helt och hållet, och var enbart textbaserade. Det innebar att det dök upp en rad med text på skärmen som berättade spelets historia och gav spelaren några val. Dessa val var spelaren tvungen att skriva in för att spelet skulle förstå vad spelaren ville. Det fanns nämligen inte ens någon mus som spelaren kunde styra med, utan allt sköttes via tangentbordet.

Nintendo

Nintendo är en spelutvecklare och spelkonsolutvecklare som vi alla känner till. Även om de inte längre är en av de största, så var det deras spelkonsoler som de flesta använde sig av under 90-talet. Både vanliga Nintendo och Nintendo 64 var några av de mest köpta spelkonsolerna under en längre tid. Men idag är det knappt någon som känner till vilka spelkonsoler Nintendo tillverkar. Den senaste som de flesta fortfarande känner till är Nintendo Wii men den släpptes för över 7 år sedan.

Men under Nintendos storhetstid var de det största företaget inom TV-spel och konsoler. Det var även detta företag som skapade Game Boy, som verkligen spred sig som en löpeld över världen. Game Boy var en handhållen konsol med en inbyggd liten skärm. Företaget utvecklade även liknande konsoler tidigare, där man enbart kunde spela ett enskilt spel. Men Game Boy blev en storsäljare och det fungerade på samma sätt som ett TV-spel, förutom att man inte behövde använda en TV för att spela. Enheten hade ju sin egen skärm

Det var då storsäljare som Mario blev populära och var en bidragande orsak till att Nintendo blev en av de största tillverkarna av spel och konsoler. Nintendo är fortfarande ett företag som de flesta automatiskt förknippar med TV-spel och konsoler.

PlayStation

PlayStation släpptes 1994 och var en av de första spelkonsolerna där man istället för kassetter använde sig av CD-skivor för att spela spel. Detta var något helt nytt då alla andra spelkonsoler enbart gick att använda kassetter. Om man aldrig har spelat ett TV-spel, förstår man kanske inte varför detta var något fantastiskt. Men när de första spelen kom spenderade man nästan lika mycket tid på att blåsa rent spelen som att faktiskt spela dem. För de var dammmagneter utan like! De verkade alltid vara fyllda av damm, även om man precis spelat spelet fem minuter tidigare.

PlayStation är också en av de spelkonsoler som fortfarande tillhör de stora konsolerna. Och eftersom PlayStation 4 som är den spelkonsol som de flesta använder sig av idag, kommer PlayStation troligtvis fortsätta att vara marknadsledande inom TV-spel under flera år framöver. Företaget gjorde nämligen en sak som skiljde sig markant från konkurrenterna: de valde att göra spel tillgängliga på nätet utan kostnad, och man slapp dessutom betala en avgift varje månad för att kunna spela sina spel online. Många konkurrenter gjorde misstaget att inte erbjuda sina kunder denna möjlighet.

Xbox

Xbox var en spelkonsol som kom ganska sent men som verkligen fick genomslag. Framförallt var det spelet Halo som gjorde att Xbox gjorde konsolen populär. Det var nämligen ett helt fantastiskt spel när det kom ut, och Xbox behöll många spelare genom att fortsatta utveckla uppföljare till spelet. Detta gjorde att Xbox fortfarande ses som en av de största spelkonsolerna på marknaden i detta nu, och dess enda egentliga konkurrent är PlayStation.

Men Xbox gjorde dock ett stort misstag när de valde att ta betalt av sina spelare för möjligheten att spela på nätet. Det gjorde att många istället gick över till PlayStation, där detta var gratis. Detta är förmodligen ett misstag som de idag ångrar, då det gav deras konkurrent en stor fördel som de fortfarande inte riktigt har kunnat överbrygga. Det är detta som är intressant med spelkonsoler – det har funnits många olika utvecklare av konsoler men de flesta har förr eller senare dött ut eller bytt inriktning.