Allt började under 90-talet. Det var då spelen blev så pass avancerade att gemene man ville börja spela dem. För de riktiga nördarna fanns det spel även före 90-talet men dessa var ofta textbaserade och hade ingen grafik överhuvudtaget. Det var helt enkelt en liten textrad som berättade vad som hände i spelet och spelaren gavs ett antal val att välja mellan. Det fanns inget sätt att se vilka saker i inventarielistan som man kunde använda, om man inte kom ihåg vad som tidigare skrivits på skärmen. Men under 90-talet kom först och främst Wolfenstein 3D som satte fart på den tredimensionella grafiken, och det blev även det första spelet som blev så pass mycket spelat att utvecklarna insåg vad deras publik krävde.

Serier som fortfarande görs

Det finns ett par serier bland de största dataspelserierna genom tiderna som fortfarande tillverkas och/eller utvecklas. Det mest kända exemplet är förmodligen Warcraft, som fortfarande har en miljonpublik med sitt onlinespel World of Warcraft (WoW). Trots att spelet släpptes för ganska många år sedan, får det fortfarande nya uppdateringar och tillägg. Detta gör att det troligtvis är den spelserie som har spelats under längst tid i historien bland de spel som finns på marknaden idag.

World of Warcraft släpptes så sent som 2004 och har alltså i skrivande stund spelats i 12 år i sträck. För ett datorspel är detta mer eller mindre legendariskt. Det finns självklart gamla spel som fortfarande spelas, men då ofta av nostalgiskäl. WoW är dock ett spel som fortfarande får nytt innehåll mellan varven.

Det finns även en annan serie som fortfarande tillverkas och utvecklas, och det är Total War-serien. Det är en serie inom genren strategispel som ständigt kommer ut med ett nytt spel med några års mellanrum. Det är alltså en serie som har funnits sedan slutet på 90-talet, där nya spel fortfarande tillkommer i serien. Det finns självklart många fler serier än de ovan nämnda som i viss mån fortfarande tillverkas. Men alla kan vara överens om att Warcraft är den serie som är störst och så har varit sedan seriens första spel släpptes 1994.

Strategispelen genom tiderna

Strategispel var under en väldigt lång tid extremt populära bland spelarna. De gav nämligen spelarna något som de inte fick när de spelade så kallade FPS-spel: man kunde bygga allianser och kriga mot sina motspelare på ett slagfält som var enormt, jämfört med de flesta banor som fanns i FPS-spelen.

Även om fenomenet nätverksspel inte riktigt var särskilt populärt under 90-talet, var det fortfarande så att strategispelen gav mer spelglädje än de första FPS-spelen. Detta till stor del på grund av att strategispelen hade en funktion som ofta kallas för sandlåda. Man kunde med andra ord ändra hur man spelade genom vissa inställningar. Detta finns kvar än idag och är numera inget nytt. Men då var det någonting helt fantastiskt! För på den tiden var spelen inte särskilt dynamiska. Det fanns ett begränsat antal val som kunde förändra spelet. Oftast fanns det enbart två val som en spelare kunde göra i en situation. Detta har förändrats otroligt mycket, men under 90-talet var detta alltså någonting som världen aldrig tidigare hade skådat.

Utvecklingen som skett

Det är en enorm utveckling som har skett inom data- och TV-spel, som ingen kunnat tänka sig. Dataspelen har idag ersatts av spel på läsplattor och mobiler, som numera är de största spelkonsolerna. TV-spelen har också växt och fört många spelare bort från datorn. Detta kan till stor del förklaras av att vi i allt större grad arbetar vid en dator, och då inte vill behöva sitta framför en sådan även när vi vill ha vår underhållning. Det är idag vanligare att man spelar ett mindre spel på mobilen som på många sätt påminner om de första spelen för datorer, även om de självklart har en bättre grafik än vad de förr hade på datorn. Det har även skett en utveckling där gamla dataspel nu utvecklas för läsplattor, vilket gör att man kan känna nostalgi när man spelar på sin mobil eller läsplatta.